eheIn prezent orice produs alegem de pe rafturile magazinelor trebuie sa contina aditivi, coloranti, indulcitori, diverse arome. Cu totii suntem constienti de ceea ce cumparam, insa cati dintre noi renunta la un produs cu o lista lunga de ingrediente neintelese? Va prezint o lista cu o parte dintre E-urile folosite inca in Romania si interzise in alte tari:

E102 (tartrazina) – colorant interzis in cateva tari din UE, permis insa in Romania – poate produce afectiuni de ficat, tumori etc. E102 se gaseste in bauturile racoritoare cu aroma de portocale, acadele, bomboane;

E123 (amarant) – colorant rosu interzis in Austria, Norvegia si SUA, folosit cu restrictie in Italia si Franta – poate produce astm, moarte fetala, cancer etcc. Se poate gasi in vinurile rosii contrafacute, lichior;

E110 (galben FCF) – colorant – poate produce blocarea enzimelor digestive, tumori renale, astm, disfunctii ale perceptiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare. E110 se gaseste in bauturile racoritoare de culoare galbena, inghetata si in multe dulciuri ce au culoare galben-portocalie;

E122 (azorubina) – colorant rosu interzis in SUA, Japonia, Suedia, Austria si Norvegia, permis in Romania – poate produce reactii adverse la persoanele care sufera de astm. E122 se obtine din gudron si se gaseste in jeleuri, dulciuri, peltea;

E124 (rosu de cosenila) – colorant interzis in SUA si alte state in alimente pentru copiii sub 3 ani – considerat cancerigen, alaturi de alti aditivi poate produce hiperactivitate la copii, creste cantitatea de aluminiu din organism. E124 se gaseste in mezeluri, dulciuri, supe etc;

E131 (albastru patent) – interzis in SUA, Norvegia si Australia – produce ameteli, tensiune arteriala scazuta si reactii alergice, probleme de respiratie in cazul persoanelor ce sufera de astm, iar in cazul copiilor poate produce ADHD;

E142 (verde S) – colorant verde interzis in Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda si Norvegia –  poate produce reactii alergice si nu este recomandat in alimentatia copiilor, produce urticarie, insomnii, hiperactivitate si astm. Dulciurile contin in general E142;

E954 (zaharina) – indulcitor sintetic interzis in Canada – considerat posibil cancerigen, iar in SUA a trecut de pe o lista pe alta fiind considerat ba inofensiv, ba daunator, momentan este permis si considerat sigur. Zaharina se foloseste pentru produsele cu un aport caloric scazut si in produsele dedicate diabeticilor. Se gaseste in bauturi racoritoare, bomboane, acadele, gemuri, prajituri, medicamente si pasta de dinti;

E621 (glutamat de sodiu) – conservant si potentiator de aroma – poate provoca migrene si este posibil cancerigen. Glutamatul de sodiu se poate gasi in lactate, mezeluri, conserve, supe instant, conserve;

E210 (acid benzoic) – conservant pentru inhibarea drojdiilor si mucegaiului – poate produce cancer, afectiuni ale ficatului si rinichilor, astm. Se gaseste in mezeluri, branzeturi, dulciuri, alcool etc;

E250 (nitrit de sodiu) –  conservant si stabilizator al culorii carnii prelucrate – nitritii in combinatie cu proteinele pot forma substante ce pot produce cancer. Este foarte eficient in inhibarea bacteriilor ce produc toxina botulinica.  Pentru a opri producerea de substante potential cancerigene, pe langa nitriti se adauga si acid ascorbic;

E150 (caramel) –  colorant alimentar de la brun la negru ce se obtine prin incalzirea zaharurilor in prezenta altor substante chimice – cancerigen, interzis copiilor, distruge complexul de vitamine B, ataca ADN-ul si produce afectiuni ale rinichilor. Caramelul se gaseste in whisky, coniac, lichior, bere bruna, bauturi racoritoare, dar si in dulciuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s