cleopa_34

Cu totii invocam norocul pentru un examen, un castig sau diverse situatii de zi cu zi. Toata lumea isi doreste sa aiba parte de noroc in viata, dar nimeni nu stie ce inseamna de fapt acest cuvant.

Parintele Cleopa (1912-1998), unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei, deranjat fiind de faptul ca in majoritatea pomelnicilor aduse la biserica, crestinii doreau sa aiba parte de noroc, a tinut sa explice tuturor de unde se trage acest cuvant.

,,Voi ştiti cine a fost Noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete”, sunt cuvintele staretului din lucrarea „Ne vorbeste părintele Cleopa”. Pana la venirea lui Iisus Hristos, oamenii se închinau la tot felul de zeitati si idoli, unii dintre ei fiind venerati si in prezent. Idolatria se manifesta si fata de Moloh, zeul fericirii la romani sau zeul norocului.

„Cum era acest zeu Moloh sau noroc, cum îi zicem astăzi? Îi purta statuia într-o caruta cu doua roti, facuta din arama sau din argint. In spatele zeului Noroc avea un cuptor de arama si in fata lui o tigaie de aramă si-i dădea foc lui Noroc pe la spate, până se inrosea si tigaia si el. Veneau în satul tău, de unde eşti tu. Trăgeau caruta lui Noroc cu tigaia rosie, înfierbântată si strigau, batand din palme:  «Cine vrea să aiba noroc, sa aducă jertfa lui Noroc! Cine vrea să aiba noroc, sa aducă jertfa lui Noroc!».  Acesta nu accepta decat copiii, iar in descrierea duhovnicului de la Sihastria, scenele care urmau dupa ce mamele isi jertfeau pruncii erau infioratoare.

 

Sursa foto: dexologia.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s